Avrupa’ya gidenlerin ilk fark ettiği farklılıkların başında musluktan su içmek oluyor. Eminiz, sen de yurtdışına çıktığında insanların musluk suyu içmesine şaşırmışsındır. Aslına bakarsan teknik olarak İstanbul’da da musluk suyu içiliyor ( İstanbul’da musluk suyunun incelediğimiz makalemizi buradan okuyabilirsin). Sadece İstanbul’daki musluk suyunun tadı ve kokusu kötü olduğu için insanlar pek musluk suyu içmeye yanaşmıyor. Musluk suyunun tadını ve kokusunu etkileyen en önemli etken su borularının eski olması ve suyun içindeki klor oranı… Bu sorunları ortadan kaldırdığında sen de tıpkı Avrupa’daki gibi musluk suyundan direkt olarak su içebilirsin. En iyi su filtresi olarak gösterilen TAPP Water Su Filtresi’nin tat ve koku performansını yakından inceliyoruz.
Musluk suyunun tadı neden kötüdür?
Musluk suyunun tadının sert ve karakteristik olmasının sebebi içindeki klor ve kireç oranının yüksek olmasına bağlıdır. Aslında bunlar insan sağlığını direkt olarak olumsuz etkileyen faktörler olmasa da kötü kokan musluk suyunu kimse içmek istemez. Musluk suyunun kötü olması, kokusuna da yansır. Bazı musluk suyu kokusuz olurken, bazı bölgelerdeki musluk suları pas gibi kokabiliyor. Musluk suyuna klor eklemek, yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Bunun amacı, su kaynağındaki mikroplardan arınmak ve musluk suyundan zararsız suyun akmasını sağlamaktır.
Eğer musluktan ilaç gibi acı bir tat geliyorsa bunun sebebi su tesisatındaki paslanma ve bakırın tadı olabilir. Litre başına 1.3 miligram oranında bakır tadı almak insan sağlığı için zararlı olmayabilir. Litre başına 60 miligram ve üzerinde bakır oranı sağlığını riske sokabilir. Bu nedenle musluk suyundan ilaç tadı geliyorsa suyu arıtmadan tüketmemelisin.
Bazı kişiler ise musluk suyu içtikten sonra ishal olduğunu söylerler. Aslında bu bir şehir efsanesi değil, musluk suyundaki TDS oranından dolayı meydana gelir. Eğer musluk suyunu ilk defa içiyorsan, suyun içeriğindeki sodyum sülfat ve magnezyum sülfat gibi çözülmüş halde bulunan toplam katı maddelerin sonucunda ishal olabilirsin. Bu nedenle İstanbul’da ve Türkiye’de yaşayanlara mutlaka musluk suyunu arıtarak içmelerini öneririz.
TAPP Water kullananların tat ve koku yorumları
TAPP Water su filtresi, musluk suyunda kötü tat ve koku yaratan klor, kireç ve kurşun gibi ağır metalleri filtreliyor. Bu da musluk suyunun daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlıyor. TAPP Water su filtresi kullananlar, suyun tam olması gerektiği gibi kokusuz ve kolay içimli olduğunu söylüyorlar, tıpkı saf su gibi!
Su filtresinin içeriğindeki 100% organik hindistan cevizi kabuğundan üretilen aktif karbon bloğu, suyun içeriğindeki kimyasal, gazlı, metalik ve organik elementleri sudan çıkarır. Bu kirleticiler, aktif karbon filtrenin küresel partiküllerinde kalır ve bardağınıza ulaşamaz. Bu da suyun doğal ve kokusuz kalmasını sağlar. TAPP su filtresini kullananlar, damacana sudan farkının olmadığını, suyun oldukça yumuşak ve lezzetli bir tadı olduğunu söylüyorlar.